Hoe werkt een zelfbruiner? Bruin zonder zon en zonnebank

Hoe werkt een zelfbruiner? Bruin zonder zon

Een zelfbruiner is de ideale oplossing als je graag een mooie zomerse teint wil, zonder urenlang te bakken in de zon. Zoals we allemaal inmiddels wel weten, leidt regelmatige blootstelling aan UV-straling afkomstig van de zon tot vroegtijdige huidveroudering, zoals rimpels, fijne lijntjes en pigmentvlekken. Een zelfbruiner is dus een goed alternatief om dit te voorkomen! Maar hoe werkt een zelfbruiner eigenlijk? En is een zelfbruiner eigenlijk wel veilig? En heb je dan nog zonnebrandcrème nodig?

Het werkingsmechanisme van zelfbruiners

Zelfbruiners werken op een simpele en veilige manier. Ze bevatten een chemische stof genaamd dihydroxyacetone, oftewel DHA. DHA is een kleurloze stof die reageert met de dode cellen van de bovenste laag van je huid. Wanneer je een zelfbruiner aanbrengt, bindt DHA zich aan de eiwitten in deze dode huidcellen, waardoor een bruine kleur ontstaat. Deze reactie noemen we ook wel de Maillard-reactie.

Binnen enkele uren resultaat

Als je een zelfbruiner aanbrengt, heb je niet meteen een zichtbare bruine kleur. Het duurt altijd even voordat de reactie op gang komt. Je hebt dus een beetje geduld nodig. De meeste mensen krijgen pas na één tot enkele uren geleidelijk een zichtbare zomerse teint. Bovendien kan de kleur variëren afhankelijk van je huidskleur en de pH-waarde van je huid. Daarnaast is de uiteindelijke kleur afhankelijk van de concentratie DHA; hoe meer DHA, hoe donkerder het resultaat. Als je een hele bleke huid hebt, kun je daarom het beste een zelfbruiner met een laag percentage DHA kiezen.

Over het algemeen houdt de kleur van een zelfbruiner één tot twee weken aan en zul je daarna het product opnieuw moeten aanbrengen om je kleurtje te behouden.

Veiligheid van zelfbruiners

Goed nieuws: zelfbruiners worden over het algemeen als veilig beschouwd. De stof DHA is goedgekeurd door verschillende regelgevende instanties, waaronder de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en de Europese Commissie voor Cosmetica.

Net als met de meeste verzorgingsproducten, zijn er natuurlijk wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Zo moet je ervoor zorgen dat je de zelfbruiner niet inslikt of in je ogen krijgt, omdat dit irritatie kan veroorzaken. Ook is er een kleine kans dat je allergisch bent voor een van de ingrediënten in de zelfbruiner. Probeer een zelfbruiner daarom altijd eerst uit op een onopvallende plek, bijvoorbeeld achter je oor of aan de binnenkant van je bovenarm. Daarnaast is het belangrijk om je huid goed voor te bereiden voordat je een zelfbruiner aanbrengt. Scrub je huid om dode huidcellen te verwijderen en zorg ervoor dat je gehydrateerd bent. Dit zal helpen om een egale en langdurige bruine kleur te krijgen.

Lees ook onze blog: 10 tips voor het aanbrengen van een zelfbruiner

Bakken in de zon versus zelfbruiners

Over DHA zijn geen enkele wetenschappelijk bewezen gevaren bekend. Terwijl de gevaren van de zon inmiddels wel duidelijk zijn. UV-stralen verhogen het risico op huidkanker en kunnen leiden tot vroegtijdige huidveroudering, zoals rimpels en pigmentvlekken. Bovendien kunnen zelfbruiners worden aangepast aan je huidskleur en voorkeur, zodat je altijd de perfecte tint kunt bereiken. En dat binnen een paar uurtjes. In tegenstelling tot het langzaam opbouwen van een mooie, gelijkmatige teint door in de zon te bakken. En dan heb je ook nog huidtypes die maar niet bruin willen worden en alleen maar verbranden. Juist ook voor die mensen is een zelfbruiner zeker een goede oplossing!

Gebruik altijd zonnebrandcrème

Pas wel op met de zon, want het kleurtje dat je krijgt van een zelfbruiner beschermt je niet tegen schadelijke UV-stralen! Gebruik dus altijd zonnebrandcrème als je van plan bent veel naar buiten te gaan. Ook als je niet gaat zonnen op het strand, maar gewoon gaat fietsen of wandelen, is het verstandig om je goed in te smeren. Wacht wel met insmeren met zonnebrandcrème totdat de zelfbruiner goed is ingetrokken en je de gewenste kleur hebt bereikt.

Zelfbruiner kopen

Als je enthousiast bent geworden over zelfbruiners en graag een zelfbruiner wilt kopen, dan ben je bij Tanning Glamour aan het juiste adres. Onze SolaVita Tanning Lotion is een zelfbruiner van hoge kwaliteit die zorgt voor een mooie, bruine teint, zonder dat je daarvoor uren hoeft te bakken in de zon. Onze lotion is geschikt voor lichte tot medium huidtypen en kan zowel op het lichaam als op het gezicht worden gebruikt.